URTH – Prijedlozi zakonodavnih izmjena

Seoski turizam Republike Hrvatske, odnosno turizam kojim se bave poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske usluge i turističke usluge nije definiran ni jednim zakonskim aktom Republike Hrvatske dok ga istovremeno regulira stotinjak zakonskih i podzakonskih propisa. Prema pdacima URTH, jer službene evidencije ne postoje, ovim posebnim oblikom u Republici Hrvatskoj bavi se oko 1.000 pružatelja usluga.

Udruga ruralnog turizma Hrvatske (URTH) se od svog osnivanja 2016. godine zalaže za zakonodavno definiranje i reguliranje seoskog turizma i njegovu promociju. U tom cilju,  na inicijativu URTH formirana je i Radna skupina za razvoj seoskog turizma koja djeluje pri Ministarstvu turizma i sporta (MINTS) i okuplja predstavnike MINTS, Ministarstva poljoprivrede, strukovnih udruga te akademske zajednice. Nažalost, unatoč obećanju MINTS kako će se zakonodavni izazovi početi rješavati u ovom mandatu Vlade RH, do sada je Radna skupina održala tek dva sastanka koji se nisu ozbiljnije bavili ovim pitanjima.

Na inicijativu URTH, seoski agroturizam definiran je kao jedan od ključnih posebnih oblika turizma koji će se razvijati u okviru Strategije održivog turizma RH do 2030. godine, a Nacionalni plan razvoja održivog turizma do 2027. godine za 2024 godinu predviđa analizu zakonskih propisa i pripremu zakonodavnih izmjena koje bi trebale biti usvojene 2025. godine.

U cilju poticanja javne rasprave o ovom važnom pitanju, URTH je 22.02.2024. godine na Okruglom stolu u Međimurju predstavila svoje prijedloge za izmjene propisa u nadležnosti MINTS-a i to Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Glavni prijedlozi URTH vezano uz Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti uključuju:

  1. Definiranje pojma turističkog poljoprivrednog gospodarstva (TPG) – TPG je poljoprivredno gospodarstvo koje pruža turističke usluge, a može pružati i ugostiteljske usluge kao što su usluge hrane i pića i usluge smještaja te usluge stajališta za autodomove (kampere).

Ovime se proširuje krug poljoprivrednika koji pružaju ugostiteljske usluge, odnosno, osim OPG-ova, posebne uvjete dobijaju i ostali oblici poljoprivrednika (obrt, trgovačko društvo, zadruga i sl.) koji su trenutno regulirani kao „klasični ugostitelji“ pri čemu se ne uzima u obzir kako se isti bave s tri strateške gospodarske grane (poljoprivreda, ugostiteljstvo, i turizam)

  1. TPG u svojoj ponudi mora imati barem jedan primarni poljoprivredni proizvod ili prerađevinu, ili prehrambeni proizvod, a koji su stavljeni na tržište sukladno zakonskim propisima i dostupni za kušanje i kupovinu tijekom cijele godine, odnosno sezone ukoliko TPG radi sezonski.

Ovime se dokida praksa koja je omogućena zakonom, a sukladno kojoj vlastita proizvodnja na OPG ne podrazumijeva kako isti moraju i sami nešto proizvoditi čime u praksi dolazi do prevare potrošača. Istovremeno, kušanje minimalnih koliina primarnih proizvoda ili prerađevina radi pružanja turističkih usluga (primjerice prezentacija proizvoda) ili prodaje ne smatra se ugostiteljskom uslugom.

URTH je izradila i  nacrt podzakonskog akta odnosno Pravilnika o pružanju ugostiteljskih usluga na TPG čije su glavne odrednice kako slijedi:

  1. Utvrđivanje pet vrsta TPG od kojih svaka vrsta mora pružati broj turističkih usluga sukladno broju vrste, a može ih pružati i više.
  2. Pet vrsta TPG uključuju:
  • Turističko-prodajne prostore koji ne pružaju ugostiteljske usluge, ali pružaju minimalno jednu turističku uslugu sukladno Zakonu o pružanju usluga u turizmu
  • Objekte koji pružaju najmanje dvije turističke usluge i usluge hrane i pića kao što su kušaone/kušaonice, kleti/konobe i ruralni restorani (nova kategorija)
  • Objekte ruralnog smještaja zatvorenog tipa koji pružaju usluge hrane i pića isključivo turistima koji koriste usluge noćenja
  • Objekte ruralnog smještaja koji pružaju usluge hrane i pića gostima i turistima koji koriste usluge smještaja
  • Objekte ruralnog smjšetaja koji, osim pružanja usluga smještaja i hrane i pića za sve goste i turiste, organiziraju i najmanje jednu tradicionalnu manifestaciju u cilju promocije kulturne baštine hrvatskog sela
  • Za svaku od navedenih vrsta utvrđeni su minimalni uvjeti, dok je u svim vrstama osim vrste 1 predviđena mogućnost pružanja usluga stajališta za autodomove/kampere.

URTH je izradila i prijedlog izmjena Zakona o turizmu kako slijedi:

  • Proširen je popis turističkih usluga na TPG te on sada uključuje i usluge team-buildinga, promatranja životinja, relaksacije (primjerice udisanje zraka iz košnica i sl.), foto-safarija, manifestacija te prezentacije i kušanja minimalnih količina poljoprivrednih proizvoda i prerađevina koje se ne smatra ugostiteljskom uslugom.
  • Za pružatelje usluga apiturizma predviđeno je definiranje uvjeta kao što su završena pčelarska škola, uvjerenja o završenom tečaju apiterapije, apiturizma i sigurnosti u pčelinjaku u cilju reguliranja ove usluge i zaštite posjetitelja.

URTH se nada kako će ovi prijedlozi potaknuti rad na zakonodavnim izmjenama kako je predviđeno Nacionalnim planom te širu javnu raspravu o ovim pitanjima.

Ukoliko imate prijedlog vezano uz ovu temu i/Ili URTH prijedloge, molimo isti pošaljite na udruga.rth@gmail.com.

Prijedlog izmjena zakona o ugostiteljskoj djelatnosti
Nacrt pravilnika o pružaju ugostiteljskih usluga na turističkim poljoprivrednim gospodarstvima
Prijedlog izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu